Firmy, kulturní instituce i lidé v kraji se snaží vypořádat s novými opatřeními vlády

10. březen 2020

Také v Moravskoslezském kraji se do odvolání nebude konat množství akcí. Kvůli nařízení vlády ruší představení divadla, odkládá se udílení Cen Jantar. Firmy zase řeší, jak vyjít vstříc zaměstnancům s menšími dětmi.

Bezpečnostní rada státu dnes kvůli šíření koronaviru přišla s řadou mimořádných opatření. Od úterní 18. hodiny zakázala koncerty, divadla, kina, veletrhy a další akce, kam chodí víc než 100 lidí. Od středy budou zavřeny základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. Omezení přitom platí na dobu neurčitou.

Školní děti zůstávají od zítřka doma. Nařízení platí do odvolání. Třeba na Základní škole Matiční v Ostravě děti o opatření informovali mimo jiné školním rozhlasem a rodiče pak písemně.

Čtěte také

„Dostali jsme papírek – jasný, stručný, výstižný,“ vytahuje z kapsy informace o zavření školy tatínek jednoho z prvňáčků. Říká, že už je domluvený s tchánem na hlídání. „Člověk to musí vzít, jak to je. Co se dá dělat. Ale chápu, že spousta lidí s tím bude mít problémy,“ dodává.

Ruší se i provoz školní jídelny či družiny a zřejmě další aktivity. „Pro nás to znamená samozřejmě spoustu problémů. Měli jsme v neděli vyjet na ozdravný pobyt, vyjet do Anglie. Prostě je taková situace a musíme se s tím poprat,“ upřesňuje ředitel školy Vladimír Matuš.

Vyřešit musí vedení školy například také to, kdo zaplatí storno poplatky.

Home office, paragraf či výměny směn

Uzavření škol kvůli koronaviru by nemělo ovlivnit výrobu velkých regionálních zaměstnavatelů. Například vedení Třineckých železáren bude zjišťovat, kolika zaměstnanců se uzavření škol dotkne. Situaci chce ale zpočátku řešit výměnou směn. Podle vývoje situace pak bude firma hledat i jiná řešení.

Čtěte také

„Zaměstnancům budeme samozřejmě maximálně vycházet vstříc v rámci pracovně právních předpisů a také možností, které nám jednotlivá pracoviště ve výrobě umožní. A obecně se v areálu řídíme doporučeními hygienické stanice potažmo ministerstvem zdravotnictví, takže nic zásadního se v tuto chvíli neděje,“ říká mluvčí Třineckých železáren Petra Macková.

Zaměstnanci, kteří si nedokáží zařídit hlídání pro své dítě, budou moci zůstat doma na paragraf. Týká se to například i pracovníků největší tuzemské firmy Liberty Ostrava. Podle mluvčí Liberty Ostrava Bárbory Černé Dvořákové bude firma hledat další řešení podle vývoje situace.

„Postupujeme v souladu s pokyny státních orgánů, to znamená, že rodiče žáků prvního stupně budou mít nárok na paragraf. Jakákoli další pomoc nebo podpora se bude potom řešit individuálně se zaměstnanci,“ dodává mluvčí.

Uzavření škol by nemělo způsobit komplikace ani v ostravské fakultní nemocnici. Sestřičky by si měly služby vzájemně vyměnit podle toho, která bude potřebovat zůstat doma s dětmi. Přesné informace by měla nemocnice zveřejnit až později.

Žádné divadlo ani větší koncert

Divadla v kraji tak musí rušit chystaná a často vyprodaná představení. Například Národní divadlo moravskoslezské neodehraje už dnešní večerní představení, potvrzuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Čtěte také

„U nás se to týká obou velkých divadel – Divadla Jiřího Myrona a Divadla Antonína Dvořáka – s okamžitou platností. Dnes jsme měli hrát operu Škola žárlivých a muzikál Děj se co děj. Hrát nebudeme. V divadle 12, což je naše komorní divadlo pro 60 diváků, zatím nerušíme nic a hrajeme až do konce týdne,“ dodává Swiderová.

Nebudou ani koncerty. Ty nejbližší ruší například Janáčkova filharmonie Ostrava, a to včetně dnešního s Ondřejem Gregorem Brzobohatým. Za vzniklé náklady bude s největší pravděpodobností požadovat kompenzaci.

Kontroly na hranicích s Polskem

Sanitární kontroly kvůli koronaviru, které včera odpoledne zavedlo Polsko na dálnici D1 u Bohumína, zatím dopravu nekomplikují. Kontroly se mají týkat hlavně autobusů a mikrobusů, které převážejí více než osm cestujících. Jejich součástí je měření teploty a vyplnění kontaktního formuláře.

Podle mluvčí policie Evy Michalíkové je zatím provoz plynulý. „V současné době je průjezd vozidel přes hraniční přechod s Polskem bez komplikací. Dopravní policisté zatím nemusí zavádět žádné dopravní opatření,“ upřesnila mluvčí.

autoři: tif , pik , iha , Klára Kohutová
Spustit audio