Frýdecký zámek zaplnily tisíce baněk. Skleněná krása Vánoc bude k vidění až do února

8. prosinec 2016

Pověsit si na vánoční stromek baňky ve tvaru tenisových míčků, ovoce nebo mobilního telefonu. Jestli chcete letos zvolit netradiční tvary, které baví hlavně děti, inspiraci najdete třeba na výstavě baněk na frýdeckém zámku.

České skleněné vánoční ozdoby, které teď vystavují na zámku ve Frýdku-Místku, vyrábí malé družstvo z Valašska, ale vyváží je do celého světa. Výstava Skleněná krása Vánoc potrvá v Muzeu Beskyd do 5. února.

„Je tady třeba klasická šiška, ale je tady vidět i výroba té šišky – z jakého tvaru se postupně vyfoukává až do té konečné podoby, do obarvení. A šiška je vlastně úplně první atypický tvar, který se dal baňce,“ připomíná Anna Pavlisková, pracovnice Muzea Beskyd.

První písemná zmínka o skleněných vánočních ozdobách pochází z Německa z roku 1848.

Čtěte také

Na výstavě kromě klasických kulatých tvarů a šišek uvidíte třeba i mobilní telefon. Tuto baňku, která je určená pro vývoz na Havaj, uvidíte v jedné z vitrínek. „Je to velice atypický tvar. Co je ale zajímavé, když mobily začaly, tak v té době to byl velký boom i ve vývozu baněk ve tvaru mobilu,“ dodává Pavlisková.

Baňka ve tvaru mobilního telefonu

Na výstavě uvidíte ale i další netradiční tvary – Buddhu, Santa Clause, papoušky, různé ovoce. Mají tam také tenisové míčky. A všechny jsou ručně vyrobené.

„V dnešní době existuje přes 15 tisíc vzorů a motivů, které se každoročně doplňují o zhruba 800 nových dekorů. Výroba je hodně inspirovaná výrobou látek, která zrovna v tom roce takzvaně frčí. Podle stylu a barvy látky se pak vyrábějí i baňky,“ upozorňuje pracovnice muzea.

Ve vitrínách výstavní síně Muzea Beskyd najdete přes 3000 vánočních baněk.

Jak vzniká baňka
autor: iha
Spustit audio