Hasiči i silničáři se připravují na orkán Sabine. Vítr má mít rychlost až 140 km/h

9. únor 2020 19:24

Česko zasáhne orkán Sabine. Večer bude zesilovat vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, tedy síly orkánu. V neděli večer bude nejvíc foukat na severu republiky. Na jižní a střední Moravě bude vítr slabší.

Meteorologové upozornili, že vítr může lámat stromy a způsobovat problémy v dopravě a dodávkách proudu. Vzhledem k očekávané situaci jsou v pohotovosti hasiči, silničáři i energetici.

Meteorolog Jan Šrámek varuje, že hlavní síla bouře dorazí až zítra ráno. „Nejsilnější nárazy větru budou při přechodu studené fronty v pondělí. Studená fronta s nejsilnějším větrem dorazí v pondělí ráno přibližně kolem sedmé hodiny do Krušných hor a bude postupovat k jihovýchodu a východu,“ řekl Radiožurnálu.

Čtěte také

Upozornění na velmi silný vítr platí do úterního večera. „Pravděpodobná přerušení elektrických vedení. Výrazně ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení nákladního automobilu,“ stojí ve výstraze.

Meteorologové lidem radí, aby sledovali aktuální situaci, zajistili okna a dveře, odstranili, případně upevnili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdu autem, neparkovali u starých budov, stromů a stožárů. Na horách mají omezit vycházení, nevydávat se na túry a respektovat pokyny horské služby.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) sdělil, že kvůli očekávanému větru vznikla koordinační skupina vedení Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, Řízení letového provozu a firem ČEZ a ČEPS, která ho bude o situaci informovat.

Ve zbytku měsíce by mělo být počasí podle meteorologa Jana Šrámka spíš mírné. „V prvních dvou týdnech předpovědi očekáváme teploty vzduchu nadprůměrné, třetí a čtvrtý týden potom bude blízko teplotního průměru. Všeobecně ty noční teploty by měly být nejčastěji kolem -1 °C, nejvyšší denní většinou kolem 6 °C. Ale samozřejmě v jednotlivých dnech může docházet k odchylkám,“ popisuje.

autoři: nah , voh | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz