Hasiči v Moravskoslezském kraji odčerpávali vodu ze sklepů, na Novojičínsku pokračuje úklid

29. květen 2014

Vydatný déšť zaměstnal přes noc hasiče v Moravskoslezském kraji. Téměř čtyřicetkrát vyjížděli na pomoc. Nejčastěji čerpali vodu ze sklepů, ale také odklízeli spadlé stromy a větve z cest. Na Novojičínsku stále probíhá velký úklid po úterních bleskových povodních.

Nejvíce hasiči zasahovali na Třinecku a Opavsku. Uklízeli tam i cesty, na které se valilo bláto z polí. Čistili také propusti, aby měla voda kam odtékat.

Naopak v novojičínských ulicích stále pokračují úklidové práce po úterních bleskových povodních. Obyvatelé si rozebrali všechny dostupné městské vysoušeče a uklízejí hlavně zatopené sklepy a garáže.

Město dává do pořádku kanály, chodníky a cesty zanesené bahnem. Nánosy poničily i rozestavěný lesopark, potvrdila mluvčí radnice Marie Machková. Odstraňování škod potrvá v Novém Jičíně delší dobu.

„Hůře je na tom lesopark Skalky, který je ve svahu a navíc v rozestavěné podobě. Měli jsme od stavební firmy přebírat hotové chodníčky a cestičky, ale jsou pod nánosem bahna. Také nám to vyplavilo některé rostliny,“ popisuje Machková.

Přívalové deště rozvodnily v úterý na Novojičínsku několik toků. Například říčka Jičínka poničila lidem zahrady, a voda se dostala i do několika domů. V místní části Žilina řeka zatopila také stavbu protipovodňové hráze a dělníci museli vodu z výkopů odčerpávat.

Další příval srážek očekávají meteorologové i během dnešního dne. V Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji mohou navíc udeřit silné bouřky.

autoři: Jana Jeckelová , iha , ako
Spustit audio