Hasiči z Česka, Slovinska a Černé Hory se v Ostravě cvičí v záchraně lidí

12. říjen 2018 05:10

Jak zachránit lidi ze zřícených budov nebo ze zasypaných výkopů. To všechno učí v těchto dnech hasiči z Moravskoslezského kraje kolegy ze Slovinska a Černé hory. Týdenní kurz je poslední ze série sedmi společných cvičení. I když si hasiči ze tří zemí občas úplně přesně nerozumí, nakonec všichni chápou, co je při takovém cvičení nutné udělat.

Skupina českých a slovinských hasičů se trochu lámaně domlouvá na tom, jak vyztužit betonovou konstrukci, která má připomínat zřícený most. Pod ním totiž leží auto a v něm je figurína.

„Teď se provedlo to, že se speciálními prostředky přizvedl panel, který ležel na tom vozidle,“ vysvětluje velitel čety Stanislav Kostka. „Vzhledem k tomu, že jsou to taky Slovani, tak co se týká komunikace, to je v pořádku. Oni mluví anglicky, takže máme překladatele do angličtiny,“ dodává.

Kousek vedle se skupina českých a černohorských hasičů domlouvá na tom, jak zachránit člověka zasypaného v hlubokém výkopu. Hlavní slovo má velitel čety Ondřej Šesták.

„Dají dvě desky strongbacku do výkopu, rozepřou to pneumatickou stabilizační tyčí, posléze je vytvořen bezpečný prostor, do kterého může vstoupit paramedik. Ten zajistí životní funkce osoby a začne se s odkopáváním,“ popisuje Šesták.

Výcvik černohorských hasičů na záchranu člověka ze zasypaného výkopu

„My jsme prošli v deseti letech nějakým systémem certifikace a ty výcviky jsou řízené v angličtině. A oni jsou šikovní, v komunikaci není žádný problém,“ dodává velitel čety.

Společný výcvikový projekt vyvrcholí dnes cvičením v Dolní oblasti Vítkovice, kde budou s hledáním zavalených lidí pomáhat i psi.

Čeští a slovinští hasiči trénují záchranu zavalené osoby pod mostem
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související