Havířovské technické služby začaly dezinfikovat město. Mají na to tři noci

8. duben 2020 06:20

Havířovské technické služby dezinfikují i vchody do domovů pro seniory. Podle vedení služeb jsou právě důchodci jednou z nejohroženějších skupin, kterou je potřeba chránit. Kromě domovů se pracovníci v nejbližších dnech zaměří i na další frekventovaná veřejná místa. Za tři noci chtějí vyčistit celé město.

„Jsme v našem areálu, kde mají výstupní stanoviště naši popeláři. Chystáme se vyčistit jejich zónu pro odpočinek a přestávky. Přistavili jsme vozidlo s chemií, kterou naneseme aplikační pistolí na plochu, lavičky, popelníky a další věci. Pak přijede další vůz, který po deseti až patnácti minutách dané místo opláchne vodou,“ vysvětluje zástupce ředitele technických služeb v Havířově Václav Zyder.

Čtěte také

Pracovníci technických služeb si teď v areálu aplikaci prostředku především zkouší. Hlavní čištění plánují na noc, aby chemie nikoho nemohla zasáhnout.

Město se rozhodlo zaměřit třeba na vstupy do domovů pro seniory. „Seniory vnímáme jako nejrizikovější skupinu, kterou chceme maximálně ochránit. Oni sice nemůžou chodit ven, ale zaměstnanci chodí těmito vstupy, tak chceme, aby byly co nejčistší,“ říká Zyder.

V plánu je ale například i čištění zastávek nebo kontejnerových stanovišť. „Jedná se zejména o místa s větším pohybem obyvatel, například magistrát, finanční úřad, úřad práce. Jedná se o vstupy do lékáren, pošt a dalších míst,“ dodává.

Havířovské technické služby mají v tuto chvíli připraveno šest tisíc litrů dezinfekce. Město chtějí vyčistit za tři noci a každý týden pak aplikaci postřiku opakovat.

Spustit audio

Související