Havířovské vlakové nádraží projde zásadní proměnou

11. říjen 2018 08:00

Havířovské vlakové nádraží projde proměnou za víc než 250 milionů korun. Už v příštím roce chce město i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájit jeho modernizaci.

SŽDC teď finišuje s přípravami modernizace. Na Drážní úřad už podala žádost o stavební povolení a v příštím roce by ráda spustila úpravy za zhruba 100 milionů korun.

„Projektant zpracovává záměr, současně doplňujeme doklady pro Drážní úřad s tím, že vše by mělo být dokončeno k 31. říjnu 2018. Následně podle schválení záměru bychom vypsali soutěž na zhotovitele a předpokládáme, že by mohla být v roce 2019 zahájena rekonstrukce havířovského vlakového nádraží,“ potvrzuje mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Hlavní budova v budoucnu přestane sloužit cestujícím. „V rámci modernizace nádraží se SŽDC soustředí na vedlejší administrativní budovu, která se převoduje právě pro účely cestující veřejnosti, a ta halová stávající část bude v režii města sloužit jako volnočasový prostor,“ dodává Šubová.

Interiér vlakového nádraží v Havířově

Pro příští rok zatím město počítá jen s modernizací přednádražního prostoru. V létě požádalo o dotace a teď dolaďuje detaily.

„Ihned po předložení žádosti jsme zahájili přípravné práce nezbytné k realizaci projektu. K celé stavbě máme připravenou projektovou dokumentaci. Nyní připravujeme soutěž na výběr zhotovitele. Stavbu bychom chtěli zahájit na jaře příštího roku,“ upřesňuje mluvčí havířovské radnice Jana Kriš.

Modernizace přednádražního prostoru má vyjít na zhruba 150 milionů korun. Kromě modernějších autobusových zastávek zahrnuje stavbu 134 parkovacích míst, instalaci nových laviček, osvětlení, zeleně nebo kamerového systému.

autor: stj
Spustit audio

Související