Hejtmanství chce pořídit plovoucí mola na přehrady a jezero v kraji

9. srpen 2022 15:41

Hned tři vodní plochy v Moravskoslezském kraji budou mít nová plovoucí mola. Lidé je budou moct využít jako kotviště na loďku nebo jako vstup do vody. Součástí dřevěných staveb budou i speciální posezení, takzvaná hnízda.

Mola vzniknou na Větřkovické přehradě, Karvinském moři a Slezské Hartě. Hejtmanství zařídí projektovou dokumentaci a  na samotné stavbě se pak chce kraj finančně podílet spolu s městy.

Vizuální podobu plovoucích mol navrhl architekt Jiří Halfar. „Jsem rád, že jsem mohl navrhovat relaxační místa na vodě. Je to krásné téma. Inspirace přírodou je nesporná. A to jak u tvaru lavičky nazvané hnízdo, tak u sestavy pontonu v podobě lodyhy,“ řekl Halfar.

Plovoucí mola budou zatím na třech místech

Jednotlivá posezení nad vodou jsou napojena na páteřní ponton tak, aby se hnízda otevírala výhledům. „Vytvořit bezpečně ohraničené místo s velkorysým pohledem na uklidňující hladinu – to byla základní idea, ze které jsem při návrhu vycházel,“ dodal architekt.

Jedno molo bude stát přibližně 2 miliony korun. Nyní bude následovat podpis memorand se zapojenými subjekty, po výběru zhotovitele začne realizace, která by mohla být hotová v průběhu druhé poloviny příštího roku.

Mola vzniknou na Větřkovické přehradě, Karvinském moři a Slezské Hartě
Spustit audio