Horní Suchá postaví nové byty pro seniory. Budou bezbariérové a energeticky úsporné

9. červen 2020 10:42

Vedení Horní Suché plánuje postavit nové bydlení pro seniory. V ulici 6. srpna vyrostou domy, které budou energeticky nenáročné a přizpůsobené potřebám starších lidí. Obec chce se stavbou začít příští rok.

Bydlení pro seniory, kteří jsou stále ještě samostatní, podle starosty Jana Lipnera (STAN) v Horní Suché chybí. „Budou to čtyři bytové domy s vlastními vchody, parkovacím stáním – taková trošku vyšší kvalita bydlení než domov s pečovatelskou službou,“ říká starosta.

Byty budou malometrážní a budou uzpůsobeny tak, aby provozně byly co nejúspornější. Jednou z největších výhod nových bytů má být jejich bezbariérovost. „Vzhledem k tomu, že chceme využít dotací, parametry jsou dané, bezbariérovost je podmínkou,“ dodává Lipner.

Byty bude vlastnit obec a zájemcům je bude pronajímat. Podle starosty by s jejich obsazením neměl být nejmenší problém. „V tomto segmentu bydlení pořád ještě poptávka převyšuje nabídku. Nestíháme stavět, jak nám obyvatelstvo stárne,“ říká Lipner.

V letošním roce vedení obce vyřídí veškerou potřebnou dokumentaci, jako je například stavební povolení, a na podzim chce zažádat o dotace. Pokud vše půjde podle plánu, na jaře příštího roku by se mohlo začít stavět. Obec počítá s náklady přesahující částku 10 milionů korun.

Spustit audio

Související