Hornická kuchařka z Ostravska

Je libo Havířský guláš, Polski bigos, Kobzolové placky, Pečoky nebo Stařenčino polské zelí? Pak zalistujte v Hornické kuchařce z Ostravska, která je výběrem receptů tradujících se v havířských rodinách na severní Moravě a ve Slezsku dodnes. Kniha je ale kromě receptů inspirativní i popisem zvyků a životního stylu někdejší hornických rodin.

Brambory a zelí – to rozveselí

Nepostradatelnými surovinami hornického jídelníčku byly brambory a zelí. Lidé žijící v dělnických koloniích mívali často malá políčka, na kterých se dalo ledacos pěstovat. Brambory – vařené i pečené – se jedly v polévce, k masu, sypané tvarohem a zapíjely se mlékem či kyškou. Zelí se nakládalo do velké bečky na zimu v téměř každé rodině. Na stole nechyběl také režný chléb, ovesné vločky, luštěniny nebo řepa. Jen to nezbytné hospodyně kupovaly v hokynářství – jako například cukr, rýži, máslo a cikorku.

Jídla všední a sváteční

Jídlo se vařilo prosté a vydatné, které moc nestálo a pořádně zasytilo. Například nejobyčejnější a nejrozšířenější polévka byla chlebová. Připravovala se spařením chleba horkou vodou a omaštěním kouskem sádla nebo špeku. Stejně tak byly populární různé bramboračky, česnekačka, kmíňočka, kopřivačka, zelňačka nebo polévky z luštěnin. Podobným způsobem se dělaly i různé varianty omáček a kaší.

Sváteční oběd

Některé z receptů zní také velkolepěji, než odpovídá samotným pokrmům - například Falešná hovězí polévka vařená jen ze zeleniny nebo Havířské řízky, což byly krajíce chleba namazané sádlem, máslem nebo pomazánkou, shora bohatě obložené nakrájenou cibulí.

Nicméně v neděli, o svátcích a po zabíjačkách se na stole objevila nejedna laskomina – jídla z kvalitního masa, moučníky a cukroví. Recept na Hlučínské svatební koláče například dodnes patří v kraji k vyhlášeným.

Recept na Vařonku

Hornická kuchařka - kniha

V hornických rodinách se pilo kromě vody hlavně mléko a káva z cikorky. Z alkoholických nápojů pak pivo nebo kořalka. Dodnes známá je i Vařonka, která stojí za vyzkoušení.

Vařonka:

2 dcl rumu, 2 dcl vody, 6 dkg cukru, pomerančová a citrónová kůra, skořice, hřebíček, plátek citrónu a pomeranče

Postup:

Do kastrůlku dáme krystalový cukr, kousek celé skořice, hřebíček, pomerančovou a citrónovou kůru. Za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Zalijeme vodou a rozvaříme. Stáhneme z plotny. Do kastrůlku přilijeme rum a vše přivedeme k varu, dále ale nevaříme. Horký nápoj podáváme ozdobený plátkem citrónu a pomeranče.

autor: čan