Houba dne: kozák dubový

26. září 2018

Houba dne je součástí naší soutěže, do které se můžete v tomto týdnu zapojit. Dnes se můžete seznámit s kozákem dubovým.

Houbařská sezóna v Českém rozhlase Ostrava aneb Soutěžíme o nožíky!

Košíky plné hub

Český rozhlas Ostrava má pro zapálené sběrače hub jedinečnou soutěž, ve které máme nachystanou výhru povinnou výbavu houbaře – speciální houbařský nožík!

Kozák dubový (Leccinellum crocipodium ) je vzácná, jen místy hojnější houba z čeledi hřibovitých. Povrch klobouku bývá v dospělosti rozpraskaný, nejprve žlutookrové, postupně pak žlutohnědé až světle hnědé barvy. Hřib na otlačených místech tmavne. Rourky i póry mají zbarvení jasně žluté.

Roste vzácně v teplejších polohách v doubravách i ve smíšených lesích pod duby a habry, zejména od července do září. Je uveden v Červené knize hub České republiky jako zranitelný druh a je také navržen jako ohrožený druh.

autor: Zita Šperlínová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.