Hückel. Jedno z nejdůležitějších jmen novojičínských dějin

31. březen 2015

Dýchne to na vás historií a luxusem. Takzvané Hückelovy vily továrnického rodu kloboučníků najdete v parčíku na kraji Nového Jičína. Zveme vás na návštěvu do kdysi reprezentativního sídla, které se pyšnilo dokonce unikátním interiérovým výtahem. Mimochodem ve městě je dnes nejstarší.

Jedním z nejdůležitějších jmen v dějinách města Nového Jičína je Hückel. Představitelé rozvětveného továrnického rodu se věnovali hlavně kloboukům, ale taky automobilismu, cestování, mecenášství a dokonce výzkumu vesmíru. Do své manufaktury instalovali jako první v celé monarchii parní stroj a pak už to byl k velké prosperující továrně jen krok.

Památkou na bohaté průmyslníky jsou kromě fabriky rovněž rodové vily. Najdete je nejen na kraji města, ale taky na vedutě v Muzeu Novojičínska. „Už na konci 19. století byla jejich firma velice proslulá a rodina byla tak movitá, že si mohla dovolit stavět si své vlastní luxusní vily,“ říká Radek Polách, historik Muzea Novojičínska.

V novojičínském muzeu stojíme u portrétu Augusta Hückela, jednoho z nejvýznamnějších představitelů. „Vášnivý cestovatel, střelec, dobrodruh, dokonce jsme zjistili, že i preparátor! A váže se k němu spousta i sbírkových exponátů, poněvadž rodina Hückelů byli mecenáši zároveň i novojičínského muzea,“ doplňuje Polách.

Hückelové cestovali prakticky po celém světě, díky svému majetku si to mohli dovolit. V muzeu mají několik geologických památek, které ze svých cest přivezli. „Jedna z nich je úlomek části římsy z řecké Akropole z Atén, což by se dnes ani nedalo realizovat. Ale je to spousta dalších věcí,“ upozorňuje historik.

Úlomek části římsy z řecké Akropole

Rod Hückelů vystavěl celkem čtyři vily, dvě z nich jsou dílem vídeňského architekta Otto Thienemanna. A jedna z vil až donedávna dokonce skrývala zapomenutý unikátní interiérový výtah.

Více se dozvíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pořadu najdete také v iRadiu.

Jedna z Hückelových vil v Novém Jičíně
Spustit audio