Hudba, slovenské kořeny, horalská muzika, Baník a děti. Setkání s muzikologem Martinem Kajzarem

20. září 2021

Hostem je ostravský muzikolog, pedagog, operní pěvec a folklorista Martin Kajzar. Vy ale uslyšíte v jeho podání třeba i slušnou bigbítovou píseň, která má úzkou souvislost s ostravským Baníkem.

Fotbal vůbec je jedním z nosných témat. Martin natočil s pamětníky i současnými hráči sérii rozhovorů, ze kterých je videosestřih a vznikne i kniha. A s manželkou vydal zpěvník pro děti, který zase nabízí písničky v netratičních žánrech.

Hudba, slovenské kořeny, horalská muzika, Baník a děti, to jsou některá z témat, která uslyšíte v rozhovoru s Martinem Kajzarem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.