Hudební žně, oslavy dne dětí, parním vlakem do Osoblahy. Vyberte si z našich tipů

30. květen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Bonsaje v Třinci
V Třinci v pátek začíná Mezinárodní výstava bonsají. Prohlédnout si je můžete až do neděle, a to v prostorách Kulturního domu Trisia vždy mezi 9. a 17. hodinou.

Čtěte také

ZUŠ Open v Opavě
Do festivalu ZUŠ Open se v pátek zapojí také děti z Opavy. Hlavní program v duchu oslav 100. výročí školy si připravily ve Smetanových sadech, koncertovat se však bude i na zahradě ZUŠky a ve Slezském zemském muzeu. To vše od 14 do 18 hodin.

Hudební žně 2024

V Ostravě v pátek začínají Hudební žně 2024. Zahájí je svým koncertem Tomáš Klus na Letní scéně DK Poklad v Ostravě-Porubě. Začátek je v 19:30 hodin.

Sobotní program pak zahájí v 10 hodin dopoledne tanečně-bubenický průvod po Hlavní třídě a pak už se v prostorách Kulturního domu Poklad budou střídat jeden muzikant za druhým. Třeba Jiří Schmitzer, Monkey Business či Vladivojna la Chia. Těšit se můžete také na kapely Sto zvířat, Květy, Vesna, Self Made, Kazachstán a další.

Podrobnosti o programu a vstupném najdete na webu DK Poklad.

Muzikantské žně ve Frýdku-Místku
Frýdek-Místek pak patří Muzikantským žním. Tedy už 25. ročníku festivalu folkové, country a jiné pohodové hudby. Koná se v pátek a v sobotu v areálu Sokolík a vystoupí dohromady 70 muzikantů – např. Honza Nedvěd ml. & Příbuzní, Tony Joch & Přátelé, Thom Artway, Tomáš  Průša Band, F-M Band, Malina Brothers, a další.

Hravé odpoledne pro celou rodinu
V Mostech u Jablunkova si v pátek můžete užít Hravé odpoledne pro celou rodinu. Připraveny jsou koncerty, exotická zvířata, soutěže a chybět nebude ani smažení vaječiny. Vše začíná ve 14 hodin v centru Mostů.

Parním vlakem do Osoblahy

Na trať letos poprvé vyjíždí parní vlak osoblažské úzkokolejky. A to rovnou na oslavu Dne dětí s loupežníkem Hotzenplotzem Svézt se můžete z Třemešné v 10:45 a zpátky z Osoblahy pak v 15:10 hodin.

Parní vlak na cestě do Osoblahy

Den dětí na Landeku
Své děti pak můžete vzít v Ostravě třeba na Landek. Dnes se tam totiž slaví jejich den společně s tajemnými bytostmi z Landeckých pověstí. Od 10 do 16 hodin jsou tam pro ně připraveny úkoly i tvůrčí dílny.

Prajzská rallye
Po Hlučínsku se budou v sobotu projíždět historická vozidla. Prajzská rallye startuje v 10 hodin od zámku v Kravařích, už od osmi si je ale můžete přijít prohlédnout. Tuto možnost ovšem budete mít také ve 12 hodin na parkovišti u Glóbusu v Opavě a od 14 opět v Kravařích.

Víkend na Sovinci
První červnový víkend na Sovinci je věnován všem válečným veteránům napříč staletími. Program tam začíná v 9 hodin a potrvá až do uzavření hradu v 18 hodin.

ČteFesT na Prašivé
Pokud si v neděli uděláte výlet na Prašivou, zdržte se do patnácté hodiny. To totiž v prostorách chaty začíná jedna z besed třineckého festivalu ČteFesT. Spisovatelka Kamila Hladká tam bude debatovat s řeholními sestrami Lucií a Vilmou.

Cirkulum na cestách

V Krnově a ve Frýdku-Místku se o víkendu představí Circulum na cestách. Tedy umělci nového cirkusu, tanečníci či divadelníci. V sobotu program míří do Krnova na Hlavní náměstí u pomníku L. Bauera a v neděli pak na Cirkulum můžete těšit ve Frýdku-Místku v rámci Dětského dne v Sadech Bedřicha Smetany od 14 hodin. Další podrobnosti o akci jsou na webu cirkulum.cz.

Cirkulum 2023

Sokolský slet v Opavě
A nakonec ještě pozvání do Opavy, kde se v neděli uskuteční Krajský sokolský slet. Začátek je ve 14 hodin na Tyršově stadionu.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.