Hugo a já: Poslední lidé a Poslední lidé na povrchu Měsíce

18. listopad 2022

Poslední lidé je název nového, v pořadí už třetího alba kapely Hugo a já. Název zní mírně apokalypticky, ale žádnou hrůzostrašnou hudbu nečekejte.

Hugo a já je normální folková kapela, tedy pokud za normálnost podobně jako já považujete upřímné texty a snahu říct o světě něco víc, než co už jsme tisíckrát slyšeli. To se této partičce kolem kytaristy a zpěváka Petra Hugo Šlika docela daří. Člověk si sice musí zvyknout, že se někdy víc vypráví, než zpívá, prostupnost písní s poezií je více než zřejmá. Ale jde to poměrně dobře a postupně se tato nahrávka člověku vkrade do mysli jako nějaký červený otazník, který svítí a bliká a nedá pokoj, dokud mu člověk neodpoví.

Další písničkou, kterou jsme pro vás vybrali, je Poslední lidé na povrchu Měsíce. Vidíte, říkal jsem vám, že se nejedná o žádnou hororovou věc, ale o vzpomínku. Můžete hádat, jestli se jedná o minulost nebo budoucnost. V tom je to fantazijní kouzlo, které Hugo a já umí rozeznít.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.