I jeptišky chovají a dojí krávy. Na návštěvě u Alžbětinek v Jablunkově

20. červen 2016

Obstarají nemocné lidi a za chvíli už jdou obracet seno. I takový je život jeptišek v klášteru Alžbětinek v Jablunkově.

V době poválečné bylo hospodaření na polích a ve chlévě dokonce jejich hlavní náplní. Sice nucenou režimem, který jim zakázal dále pečovat o staré a nemohoucí lidi. Ale tradici vlastního hospodářství si drží dodnes.

„Je to takové zvláštní, že ti, kteří tady kolem nás třeba hospodaří, se dívají, kdy my kosíme trávu, protože si říkají, že sestřičky určitě vymodlí dobré počasí, a taky začínají kosit. Pak společně sušíme a je to takové zajímavé,“ usmívá se matka představená Imelda.

Řád sester Alžbětinek působí v Jablunkově už více než 150 let. Jejich posláním je služba starým, nemocným a opuštěným lidem. Usídlily se tam díky slibu pátera Vavřince Piontka.

„Ten se kdysi při svém kněžském výročí místním farníkům zavázal, že o ně bude v dobách nouze postaráno. A tak v září roku 1851 přišla do Jablunkova z polského Těšína sestra Bonaventura,“ připomíná historii postulantka Barbora.

Více se o životě usměvavých jeptišek dovíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio