I přes obal odhalí obsah. Moravskoslezským hasičům pomáhají nové spektrometry

29. prosinec 2015

Moravskoslezští hasiči využívají moderní přístroje, které umí s pomocí laseru bleskově analyzovat podezřelou látku. Dva spektrometry jim před časem pořídil kraj.

„Jsou to nejmodernější přístroje na takovou opravdu rychlou identifikaci látky,“ říká ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

S kufříkem hasiči třeba nedávno jeli do Ostravy-Hrabůvky, kde by ohlášen zápach plynu ve sklepě. Díky spektrometru do dvou minut zjistili, že ve dvou kanystrech, z nichž zápach vycházel, je toluen.

Podle hasičů by se dal přístroj využít i při odhalování pančovaného alkoholu. „Dneska už nemusíme ty jednotlivé lahve otvírat a v podstatě i přes to sklo jsme schopni udělat analýzu,“ podotýká Nytra.

Že spektrometr umí bezpečně rozeznat látku i přes obal, si hasiči potvrdili, když se jim před několika dny dostala do rukou skleněná ampulka s neznámou kapalinou. Tu přístroj vzápětí vyhodnotil jako sloučeninu síry.

Díky paprsku dokáží hasiči rychle určit tisíce chemikálií včetně třeba narkotik nebo hořlavých látek. Díky tomu se mohou lépe rozhodovat, jak v daném případě postupovat.

Spektrometry dostali hasiči v říjnu od kraje. Ten za dva přístroje zaplatil přes 3,3 milionu korun.

autoři: ČRo , iha
Spustit audio