I rybáři mají svůj letní tábor. Ti nejlepší si zachytají ve Smetanově Lhotě na jihu Čech

6. červenec 2023

Rybářství má v České republice velmi dlouhou a bohatou tradici. Český rybářský svaz sdružuje 264 000 rybářů, z toho 11 000 žen. Vzdělávání nastupující mladé generace je v České republice také na velmi vysoké úrovni.

Ti nejlepší mladí rybáři se na přelomu července a srpna sejdou na tradičním táboře ve Smetanově Lhotě v jižních Čechách. Koná se tam už po dvacáté.

Bonusový tábor pro nejlepší mladé rybáře

„Český rybářský svaz má velkou základnu, proto si potřebuje vychovat novou generaci,“ říká Jiří Marek, předseda Odboru mládeže Rady Českého rybářského svazu. O rybářské kroužky pro děti je podle něj velký zájem po celé České republice. V létě pro ty nejlepší malé rybáře pořádá Český rybářský svaz letní tábor.

„Na letní tábor tohoto druhu jezdí už hotoví mladí rybáři, reprezentanti Českého rybářského svazu. Na táboře se zdokonalují ve směru, který si vybraly. Může to být lov ryb udicí nebo rybolovná technika, což je v podstatě rybařina na suchu. V této disciplíně jsme dobří, máme světové šampiony,“ podotýká Jiří Marek.

Na letním táboře si ryby pak společně opečou

Kolem tábora obklopeného lesy protéká říčka Lomnice, kterou mladí rybáři v době letního tábora hojně využívají.

Stěžejní ve vzdělávání mladých rybářů je vědomostní soutěž Zlatá udice, které se účastní děti od nejmenších organizací až po územní kola. Děti, které projdou národním kolem, mají podle Marka až akademické znalosti. Řada z nich pokračuje dál ve studiu na střední rybářské škole nebo na fakultě rybářství a ochrany vod. Učí se hospodařit s vodou, pečovat o přírodu a rybníky v české kotlině.

Spustit audio