Ivana Šuláková: Sdílení stokrát jinak

15. duben 2018

Sdílet se dá mnohé – byt, auto, data, dojmy a zážitky, i celý život. A také kolo. To, o kterém je tady řeč, má růžovou barvu a vyzkoušet si jej budete moci v Ostravě už za pár dnů. Magistrát jich zájemcům nabídne celkem 180, a to v téměř 40 různých místech takzvaného širšího centra města.

Sdílení jízdních kol není v Česku žádnou novinkou. Funguje už v šesti městech a je jednoduché. Potřebujete k tomu jen mobilní telefon a platební kartu.

Nejprve se jednorázově ke službě zaregistrujete na internetu. Poté přijdete k jednomu z desítek stojanů s koly, do mobilní aplikace zadáte kód vybraného kola, něco jako SPZ u auta, počkáte si na vygenerování číselného zámku pro odemknutí kola ze stojanu a vyrazíte na cestu.

Délka použití kola je limitovaná jen obsahem vaší peněženky, respektive bankovního účtu. Ale nebojte se, určitě vám ho nevyplení, i kdybyste se rozhodli brázdit na růžovém kole Ostravu celý den.

První čtvrthodinu máte zadarmo, za další tři čtvrtě hodiny zaplatíte 18 korun.  A až kolo nebudete potřebovat, vrátíte ho zpět ke kterémukoliv ze čtyřicítky stojanů. A jestli počítám dobře, hodina jízdy vás přijde levněji, než jízdenka na hromadnou dopravu.

Já osobně tento ostravský počin vítám. Vlastně mám ráda všechny podobné alternativy, které zajímavě šetří naši peněženku, životní prostředí a ještě podporují zdravý styl života. A určitě nejsem sama.

Věřím tomu, že když bude přát i počasí, nebude z oněch 180 růžových sdílených kol v Ostravě za chvíli běžně volné ani jedno. A magistrát tak bude moci naplnit slib, že po letošní zkušební sezóně rozšíří počet sdílených růžových bicyklů na 500.

Krásnou neděli a vítr v zádech vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.