Jak dát zajímavou barvu vašim krémům při pečení radí Josef Maršálek
Jestli se chcete vyhnout chemii při barvení vašich krémů, těst a hmot, pak vám dobře poslouží potraviny, které máte doma nebo na zahrádce.
Hnědá barva – získáte ji pomocí kávy, kakaa nebo čaje.
Modrá barva – stačí modrá spirulina nebo motýlí hrachový květ, tzv. klitorie, anebo šťáva z červeného zelí, kterou můžete smíchat s jedlou sodou.
Červená barva – dobře poslouží mrazem sušené maliny, mrazem sušená červená řepa, paprika, sušené jahody anebo košenila, což jsou malincí červení broučci, které v obchodech najdete pod zkratkou E 120
Žlutá barva – poslouží nám kurkuma nebo šafrán
Zelená barva – získáme ji pomocí matchi, což je japonský čaj, stejně jako můžeme použít bazalku, koriandr nebo špenát
Extra černá barva – můžeme použít prach, který je vyroben z aktivního uhlí, které bylo získáno spálením kokosových skořápek nebo bambusových stébel.
Když se rozhodneme obarvit krémy nebo těsta pomocí přírody, nemusíme se bát množství. Dáváme si pozor pouze na jednu jedinou věc: některé barvy nejsou termostabilní, to znamená, během pečení výrazně mění svou barvu.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.