Jak udělat krém nebo polevu z bílé čokolády radí cukrář Josef Maršálek
Podle některých kritiků není bílá čokoláda čokoládou. Ale nevěřte jim. Bílá čokoláda obsahuje kakaové máslo a to, jak všichni víme, pochází z kakaa, tedy z kakaovníku.
- 100 g smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
- špetka soli
- pár kapek extraktu z fialek nebo růže
Postup
Přivedeme k varu 100 g smetany, odstavíme ji, přidáme do ní 100 g čokolády, zamícháme a dochutíte solí. Nakonec vmícháme pár kapek extraktu například z fialky nebo růže. Nebo můžeme přidat své oblíbené koření. A máme připravenou polevu. Je třeba jí ale dobře rozmíchat.
Tip na krém nebo lanýže
Chceme-li krém, postupujeme úplně stejně, ale použijeme jeden díl smetany a dva díly čokolády. Pokud chceme dělat bonbóny, tzv. lanýže, je stejný postup, ale potřebujeme jeden díl smetany a tři díly čokolády.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.