Jak upéct korpus křehkého koláče, aby nezvlhnul, radí Josef Maršálek
Pokud jste fanoušky křehkých koláčů z lineckého nebo křehkého těsta, anebo také slavných francouzských quiche a chcete je extra křehké, tak vám nepomůže nic jiného, než si základ koláče upéct naslepo.
To uděláme tak, že vyválené těsto přeneseme pomocí válečku do vymazané koláčové formy. Těsto dobře upevníme jak vespodu, tak u stran formy. Několikrát ho propíchneme vidličkou a položíme na něj kousek pečicího papíru. Na papír nasypeme 1 kilogram hrachu nebo fazolí, případně keramických kuliček a dáme péct.
Pečeme nejméně 25–30 minut při 160 °C do polozlatova. Potom vyjmeme formu s těstem z trouby, vysypeme fazole nebo hrách, vyjmeme papír, a teprve poté vkládáme náplň. Koláč pak dopečeme i s náplní.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.