Jako dítě jsem byl na odpis, říká dnes stoletý Karel Koval

29. prosinec 2021

Šachy, tai-chi, čtení knih a vůbec zájem o dění ve světě. To jsou záliby, které Karla Kovala z Bašky udržují ve výborné mentální i fyzické kondici. A to má v rodném listu napsáno jako datum narození 30. listopadu 1921.

Jak sám říká, byl dítě na odpis. Prodělal snad každou vážnou nemoc, navíc se v šesti letech málem utopil. Ale teď na konci listopadu oslavil v dobré kondici 100 let. Karel Koval z Bašky.

Když hovoří o své celoživotní vášni, rozzáří se mu oči. Šachy ho naučil hrát spolužák z reálného gymnázia. Tehdy byl vážně nemocný a nemohl chodit do školy. Z nemoci se zotavil, ale láska k této královské hře ho provází dosud, jak také uslyšíte v našem Odpoledním interview.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.