Jako dřív bude už brzy vypadat jedna z dominant města Opavy, obchodní dům Breda

11. srpen 2023 12:16

V Opavě začala rekonstrukce historické dominanty města. Bývalého obchodního domu Breda. Památku koupilo od insolvenčního správce město Opava a postupně ji chce vrátit původní podobu. Prvním krokem je oprava fasády a výměna 170 oken.

elký skener pod kopulí, pomalu se otáčí a snímá každý detail. Tak vznikal důkladný 3D model Bredy. Nutný kvůli rekonstrukci celé budovy od architekta Leopolda Bauera. Teď už tady stojí lešení.

Čtěte také

Čištění původní fasády z umělého kamene  je komplikované. A práce začaly také uvnitř. „Ve všech patrech se vytrhávají parkety a kontrolují se, jestli budou nebo nebudou použitelné. Ty, co jsou lepené na asfalt, už asi nikdy použitelné nebudou,“ ukazuje Dalibor Halátek z Národního památkového ústavu (NPÚ).

Potvrdil, že úplně znova se musí vyrobit hlavně největší okna z čelní a boční strany. Některá se úplně rozpadají. „Ta okna se budou dělat v kopiích. Ze všech původních oken bude zachováno kování, dřevěné části budou nové,“ dodal Halátek.

První část celkové rekonstrukce Bredy bude stát zhruba 30 miliónů korun. Aspoň zvenku pak už bude památka vypadat zase jako dřív. „Fasáda by mohla být hotová ještě v letošním roce, ale výroba oken, protože jich je opravdu hodně, se protáhne do poloviny příštího roku,“ odhaduje Halátek.

Další opravy už budou záležet i na tom, k čemu vlastně bude tato dominanta města v budoucnu sloužit. To jasné není a do debaty se už zapojili kromě odborníků také obyvatelé města.

autor: Martin Knitl
Spustit audio