Jakou stopu zanechává v lidech bolest? Odpověď hledá Compagnie Pieds Perchés v projektu Šrámy/La Débattue

19. červenec 2023

Jak se mohou navzájem léčit člověk a místo? Na tuto otázku se pokouší v inscenaci Šrámy/La Débattue odpovědět performerka a cirkusová artistka Stéphanie NDuhirahe se svým souborem Compagnie Pieds Prchés. Premiéru uvedla na 11. ročníku festivalu KoresponDance ve Žďáru nad Sázavou.

Inscenace Šrámy/La Débattue

V site specific inscenaci Šrámy/La Débattue – vytvořené na míru zámku ve Žďáru nad Sázavou – performerka Stéphanie NDuhirahe vypráví svůj osobní příběh, který jde ke kořenům vlastní rodiny, a objevuje přitom historii žďárského zámku. Na této performativní procházce paralelně sledujeme záblesky vycházející z osobní zkušenosti a osud významné historické památky, jejíž paměť a svědectví jsou silně poznamenány minulým režimem.

„Mně osobně zajímají místa, na nichž je znát určitá proměna. To znamená, že se do nich vryly stopy času. A moment proměny je pro mě důležitý i v mé rodinné historii, z níž v inscenaci také vycházím. Zvláště pak z toho, co prožil můj otec, původem z Konga, který ještě jako dítě zažil změnu režimu a krizi. Zámek ve Žďáru nad Sázavou také zažil několik změn režimů, přičemž mně osobně v inscenaci zajímalo to, co se s ním dělo po nástupu komunismu." Říká v rozhovoru Stéphanie NDuhirahe.

Spustit audio

Související