Jarní pažitková omáčka

Recept na pažitkovou omáčku je jednoduchý a rychlý, naučí se ho i méně zkušené hospodyňky.

Recept nám poslala posluchačka Jana z Moravských Knínic.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 větší jarní cibulku (bílou část)
  • 1 svazek pažitky
  • cca 1/2 l mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • snítku libečku
  • sůl
  • pepř
  • 2 kuličky nového koření
  • cukr dle chuti

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme na kousky, pažitku nadrobno.
  2. Rozpustíme máslo a zesklovatíme cibuli.
  3. Přisypeme mouku a restujeme minutku.
  4. Jíšku zalijeme mlékem a přidáme libeček, třetinu pažitky, sůl a nové koření.
  5. Vaříme a mícháme asi 15 minut.
  6. Omáčku rozmixujeme a 2 lžíce smícháme se smetanou.
  7. Přidáme do omáčky, vmícháme zbytek pažitky a dochutíme.
  8. Můžeme dochutit podle toho, jak máme rádi, do sladko kysela.
  9. Podáváme k vařenému masu, vejcím a bramborám.

Související

  • Špagety s tofu omáčkou

    Máme za sebou dny hojnosti a tak vám možná přijde vhod tip na něco lehkého. Do Apetýtu jsme vybrali recept na špagety s tofu omáčkou.

  • Kuřecí stehna s česnekovou omáčkou

    Pokud máte pocit, že už jste při pečení kuřecích stehen vyzkoušeli vše, nenechte se mýlit. Dnes se s Apetýtem naučíte kuřecí stehna s česnekovou omáčkou.

  • Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat

    K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.