Jeden ředitel na dvě zařízení. Moravskoslezský kraj mění styl vedení svých nemocnic

16. duben 2013

Tři ze šesti ředitelů krajských nemocnic přišli o své funkce. Radní kraje rozhodli, že vyzkouší jiný model jejich řízení. Ten by měl zajistit lepší ekonomické výsledky při stejném rozsahu zdravotní péče.

Spočívá v tom, že vždy dvě nemocnice bude mít pod sebou jeden ředitel.

Kromě úspor očekávají od nového opatření i to, že si nebudou navzájem tolik konkurovat a přetahovat si pacienty i lékaře.

Cílem nemocnic je nadále předně spokojený pacient. Potřebují ale i dobré ekonomické výsledky.

„Roční obrat krajských nemocnic je cca 4,5 miliardy korun a uvědomíme-li si, že například úhradová vyhláška letos počítá s šestiprocentním poklesem, tak z těch čtyři a půl miliard to je obrovské číslo a přidáme-li k tomu osmdesátimilionové zvýšení nákladů, tak se ty nůžky stále více rozvírají,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák z ČSSD.

Recept na úspory radní vytáhli už z osvědčené kuchařky.

Spočívá v jiném modelu řízení, kdy dvě nemocnice vede jen jeden ředitel. Tak jako je to v Krnově a Opavě.

Ladislav Václavec tam šéfuje lékařům a dalšímu personálu už déle než rok.

„Celkově ta úspora veškerých nákladů je asi sedmnáct milionů v Opavě a asi osm nebo devět milionů v Krnově,“ vypočítává Václavec.

„My jsme srovnali léky v obou zařízeních a okamžitě jsme přešli na ty levnější ceny ze všeho. Všichni ti dodavatelé na to slyšeli, nebo jsme ty dodavatele vyměnili,“ dodává.

Havířovskou a karvinskou nemocnici bude řídit Petr Kovařík, frýdecko-místeckou a třineckou Tomáš Stejskal. Zlepšení hospodaření radní očekávají už koncem roku.

autoři: iha , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio