Jen svátečně do čajíčku. Rum od brněnské sochařky zahřeje v Karviné devadesátiletou paní Terezii

4. prosinec 2019

Některá přání v databázi Ježíškových vnoučat jsou skutečně neobvyklá. Ukazuje se ale, že naše Vnoučata jsou velkorysá jako Ježíšek. A tak 90letá paní Terezie z Domova Slezské humanity v Karviné najde pod stromečkem láhev rumu, aby si mohla provonět šálek čaje. Dárkyně Irena z Brna je sochařka a přání ji zaujalo opravdovostí a přímočarostí.

„Jsem šťastná, že v mých letech můžu něco takového ještě prožít. Budu mít na svátky krásnou vzpomínku,“ usmívá se paní Terezie. A přímo v telefonickém hovoru s Ježíškovým vnoučetem řekla: „Co budu čajíček pít, to si vždycky dám trošičku a budu na vás myslet. A příjemné svátky vám přeji.“

Devadesátiletá paní Terezie je bezdětná a desítky let je vdovou. Úplně se zasní, když vypráví, jak pracovala třeba v obchodě s kožešinami. „Potom jsem byla v hotelu Jelen vedoucí recepce, pořád jsem pracovala s lidmi. Ale teď mi to chybí,“ dodává.

Klienti Slezské humanity dostanou dárky od Ježíškových vnoučat až na Štědrý den. „Protože si myslíme, že na Štědrý den by tam nějaký dáreček pro každého měl být, tak jsme to pojali tak, že opravdu ty dárečky mají až pod ten stromeček,“ říká vedoucí domova Anna Šišková.

Do projektu Ježíškových vnoučat se v Domově Slezské humanity zapojily čtyři desítky klientů.

autor: ada
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.