Jeseník nad Odrou nabídl nájemníkům odkup povodňových domů

24. červen 2019 09:22

Jeseník nad Odrou na Novojičínsku chce prodat takzvané povodňové domy. Před deseti lety je obec postavila pro obyvatele, kteří kvůli velké vodě přišli o střechu nad hlavou.

Některým nájemníkům se ale požadovaná cena nelíbí. Podle původních podmínek měli mít domy v nájmu na dvacet let.

„Bylo postaveno šest dvojdomů, tři sólodomy a bytový dům. To vše se muselo stihnout zkolaudovat kvůli dotacím do 21. prosince 2009,“ říká nezávislý starosta Tomáš Machýček lidem pronajala na dvacet let.

Teď, po deseti letech, požádala obec ministerstvo pro místní rozvoj o výjimku, aby mohla rodinné domy prodat domy dříve.

„Cílem obce je při vlastnictví nějakých 57 bytových jednotek tyto domy nevlastnit a budeme se snažit přesvědčit nájemníky, aby si ty domy za pro mě symbolickou cenu odkoupili,“ dodává.

Obec domy lidem nabídla za více než jeden milion korun. Nájemníci s tím nesouhlasí.

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku

„Koupelny jsou v dezolátním stavu, štíty odcházejí, schodiště před vchodem jsou v katastrofálním stavu. To vyžaduje okamžitou rekonstrukci. Nehledě na to, že jsme si tady ještě dělali podkroví. Ty domy byly bez kuchyní, měnily jsme podlahy,“ říká jedna z obyvatelek, paní Radka.

Nabízená cena se nelíbí ani sousedce, paní Lence: „Ta cena není adekvátní. Chtěli bychom ji snížit, domluvili jsme se tady na 600 tisíc.“

Podle starosty už obec nájemcům domů nabídla sníženou cenu. „Je to odhadní cena. Kdybychom šli do nějaké obálkové metody, tak se dostaneme k částce dva, možná dva a půl milionu korun. Nicméně si uvědomujeme, za jaké situace se domy stavěly. Opravdu by ti lidé měli mít přednostní právo,“ říká starosta.

O prodeji domů chce vedení vesnice s nájemníky dál jednat. První smlouvy se zájemci by starosta rád podepsal začátkem prosince. Slibuje, že další budou mít na rozhodnutí ještě rok.

autor: mot
Spustit audio