Jeskyni Na Pomezí najdeme na Jesenicku. Je typická úzkými chodbami a bohatou výzdobou

15. červen 2020

Zveme vás na Jesenicko, konkrétně do jeskyně Na Pomezí. Ta je největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice, který vznikl rozpouštěním krystalického vápence. Celkově si můžete projít 390 metrů dlouhou prohlídkovou trasu.

Jeskynní komplex se vyznačuje úzkými, místy vysokými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. Pro tyto jeskyně jsou typické nátekové útvary vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky.

Největším stalagnátem je Maják o výšce 2,5 metru. Sintrová jezírka a misky obsahují jeskynní perly. Tyto malé kuličky se tvoří kolem zrnek písku díky vápencem nasycené vodě.

Jeskyně mají také jedno velké tajemství, které se týká jejich vzniku. Odborníci se totiž dodnes neshodli, co za jejich vyhloubení může. Podle jednoho názoru šlo o pravěký vodní tok přitékající od Smrčníku, jiný názor mluví o povrchové vodě vsakující se do puklin vzniklých horotvornými procesy. Vyloučeno není ani působení vody tajícího ledovce, který se zde v poslední době ledové zastavil.

autoři: Petra Ševců , tif
Spustit audio

Související