Jezero u Doubravy na Karvinsku, vzniklé v důsledku těžby, se mění na rekreační zónu

4. červen 2014

Velkou vodní plochu u Doubravy na Karvinsku dnes vyhledávají hlavně rybáři. Jezero vytvořila spodní voda na území poddolovaného Špluchova a Kozince. Obyvatelé desítek rodinných domů se před lety museli vystěhovat a oblast načas ovládla divoká příroda. Terén ale postupně prochází revitalizací a v budoucnu má nové jezero sloužit i k příměstské rekreaci.

„Je tu celkem pěkné chytání. Jsou tu líni, kapři, karasi a další bílé ryby,“ pochvaluje si penzista Milan Dočkal. Stejně jako další rybáři si zvyká na nové poloostrovy z navezené zeminy.

Vodní plocha zabrala území někdejšího Špluchova a Kozince u Doubravy na Karvinsku. Ještě před pár lety tam stály desítky chalup.

„Tato oblast byla jedna z nejpěknějších v Doubravě, protože byla blízko řeky. Byly tam moc pěkné vilky, lidem se tam skutečně dobře bydlelo. Ale tím, že se začalo těžit a protože je to údolnice řeky Olše, byla tam strašně vysoko spodní voda, takže začal být problém. Rodinné domky se začaly vykupovat, obyvatelé se vystěhovali do okolních obcí a měst a začala vznikat vodní plocha,“ ukazuje starostka Květuše Szyroká.

Svůj domov kvůli spodní vodě opustila i Jindřiška Daříčková. „Až se to dotáhne do konce, myslím, že by to mohlo být na rekreační oblast dobré. Lidé tam rádi chodí chytat ryby,“ uvažuje.

Zatím vodní plocha připomíná spíše divočinu, kde lze kromě rybářů narazit jen na bobry a vodní ptactvo. Nad ostrovem Kozlík létají orli mořští, racci i kormoráni.

„Myslím, že to bude ráj rybářů. Břehy budou samozřejmě upravené tak, aby se tam mohli lidé rekreovat, mohli se koupat. Mezi velkými aglomeracemi Karviná, Orlová, eventuálně Havířov to bude jedno z takových přírodních koupališť,“ dodává starostka Květuše Szyroká.

Věří, že přeměněná krajina ještě ukáže svůj potenciál pro příměstskou rekreaci. Rekultivaci území mají těžaři zvládnout k roku 2016.


Zvětšit mapu
Spustit audio