Jezte moderně. Připravte si dýňové cappuccino, trendy polévku z dýně Hokaido

Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení dýňové polévky. Lukáš Čížek, šéfkuchař a spolumajitel restaurace Fusion ve Vrchlabí prozradil recept na silnou polévku, které se říká dýňové cappuccino. Zkuste si také navařit v duchu moderní gastronomie.

Dýňové cappuccino

500g dýně Hokaido
100g očištěné nakrájené mrkve
75g očištěné najemno nakrájené cibule
25g másla
1dcl smetany
koriandr
muškátový oříšek
bílý pepř a sůl
olej
2,5l vody

Potřebné suroviny

Postup:

V kastrolu si rozpálíme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli, kterou orestujeme na barvu. Přidáme máslo. Máslo se nesmí přepálit! Kombinace másla a oleje dodá cibuli lepší chuť a barvu. Navíc nám cappuccino celkově zjemní.

Čtěte také

Dýni oloupeme a zbavíme semínek. Nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Necháme změknout. Vše osolíme a opepříme. Přidáme koriandr a špetku muškátového oříšku a dobře promícháme.

Dýni necháme změknout

Do kastrolu přilejeme vlažnou vodu a necháme dusit. Takto připravený základ tyčovým mixerem rozmixujeme a přepasírujeme přes sítko. Opět necháme povařit.

V případě potřeby na závěr dohustíme jíškou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na zjemnění přidáme trochu másla a smetany a můžeme podávat.

Hotovou polévku můžeme dozdobit vyšlehanou smetanovou pěnou, na kterou dáme dýňová semínka, bylinku a kapku dýňového oleje.

Jak připravit vyšlehanou smetanovou pěnu?

Do hrníčku nalejeme lehce ohřáté plnotučné mléko, které vyšleháme šlehačem na cappuccino nebo ručním mixerem na mléko. Pokud máme doma kávovar na cappuccino, lze připravit pěnu i s jeho pomocí.

Závěrečné nazdobení

Lukáš Čížek

Začalo to už rozhodováním na základní škole. Motal se už u dědy a maminky v kuchyni, navíc jeho teta byla kuchařka, takže tam to někde vzniklo. Tvrdí, že v kuchařině se člověk musí pořád učit. Nesmí se vzdávat, jít do toho naplno, sbírat informace a nezastavit se. Lukáš vařil i v cizině, dostal i lákavé nabídky, ale nakonec si s přítelkyní splnil svůj sen a otevřel vlastní restauraci ve Vrchlabí, kde se věnuje fusion kuchyni.