Jitka Ferbrová si vyzkoušela, jak „chutná” Mont Blanc nebo Matterhorn a ví, že i hory chtějí respekt

10. červen 2024

Na cestách s MUDr. Jitkou Ferbrovou z Lázní Bělohrad. Miluje hory, ale z vody má respekt… V repríze vysíláme dnes pořad, ve kterém jsme putovali světem s rodačkou ze Šumavy, která ale zakotvila v podhůří Krkonoš. Jak v pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” uslyšíte, často vyráží z východních Čech nejen do zmíněných Alp, ale také do Asie.

Adrenalinové destinace. Stačí jen vyjmenovat místa, o kterých si povídáme a bude vám jasné, že Jitka Ferbrová, lékařská ředitelka Lázní Bělohrad, má ráda adrenalinové cíle.

Šesté nejvyšší pohoří na světě - Ťan Šan, Nepál, Čína, ale i Gabon, Saudská Arábie, to jen jen částečný výčet míst, o kterých jsme si povídali.

Místo k Horské službě do Lázní Bělohrad

Doktorka Jitka Ferbrová z Lázní Bělohrad od mládí milovala hory a rozhodla se prý pro studium medicíny, aby se dostala k Horské službě. Nastupovala ale na ARO v Jičíně. Láska k horám ji ale neopustila. Nicméně poté, co si vyzkoušela, jak “chutná” Mont Blanc nebo Matterhorn dobře ví, že i hory chtějí respekt.

Lékařská ředitelka lázní MUDr. Jitka Ferbrová

Pracovně a recept navíc

Mnoho z cest Jitky Ferbrové se uskutečnilo především z pracovních důvodů (i proto uslyšíte třeba o zážitcích z lázní v Číně), k jiným byly důvodem pracovní aktivity manžela. Proto uslyšíte také o několikero výpravách do Brazílie. A přidáme i exotický brazilský recept na zapečený banán.

Lambaréné nebo Bali

Čtěte také

V rozhovoru s doktorkou Jitkou Ferbrovou jsem chtěl pochopitelně slyšet i její zážitky z nemocnice Alberta Schweitzera v Lambaréné. Jako možná řada z vás posluchačů mám v paměti informace o studentské expedici, která v roce 1968 vezla léky do afrického Gabonu na západním pobřeží Afriky.

Zajímalo mne ale také, jaká byla její profesní zkušenost z působení na jednom z ostrovů Indonésie. Poblíž Bali na ostrově Lombok byla prý - jak to charakterizuje lakonicky a s nadhledem - Jitka Ferbrová “obvoďákem”.

Cestování i s knihami

Čtěte také

Tentokrát budeme na vlnách Českého rozhlasu cestovat světem i prostřednictvím oblíbených knih doktorky Jitky Ferbrové. Jejich autory stačí vyjmenovat a zajímavost témat je hned patrná - Schweitzer, Suchl, Halliburton, Čáslavská…

Tak si nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice reprízu pořadu “Na cestách” s MUDr. Jitkou Ferbrovou - tradičně v pondělí, tentokrát s datem 10.června 2024, jako obvykle po 18. hodině nebo si pořad najděte v audio archivu Českého rozhlasu.

MUDr. Jitka Ferbrová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Těšíme se na vás!

Petr Voldán
Jitka Ferbrová
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.