Josef Laufer: Sbohem, lásko, já jedu dál

24. duben 2024

O Josefu Lauferovi, který 20. dubna zemřel, se moc neví, že ztvárnil i celou řadu větších či menších televizních rolí a byl často zaměstnán jako televizní režisér, hlavně v zahraničí.

Narodil se 11. srpna roku 1939 ve Francii. Jmenoval se Josef Laufer, původně Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer. Byl synem lékaře Maxima Laufera, který v roce 1936 nastoupil jako dobrovolník ve Španělsku a který se oženil se španělskou zdravotní sestřičkou. Po celou dobu války pracoval ve Velké Británii jako lékař RAF.

Josef Laufer tak část svého dětství prožil v Anglii. Od roku 1950 už ale jako rodina žili v Praze. Po vyučení a maturitě se Josef Laufer začal na vojenské základní službě věnovat pantomimě, pak se vrátil do Prahy a vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění. Napsal stovky textů, ten nejoblíbenější se stal neoficiální hymnou tiráků - Sbohem, lásko, já jedu dál. Hudbu složil Vladimír Severa.

Byl člověkem mnoha profesí, byl zpěvák, herec, režisér, textař, moderátor i spisovatel. Hrál v mnoha muzikálech i v několika desítkách filmů, od Starců na chmelu po všechny Kameňáky a také založil skupinu Golem. V celé své profesionální kariéře úspěšně využíval své jazykové znalosti, hovořil plynně anglicky, španělsky a německy. Působil často i jako scénárista a televizní režisér v zahraničních televizích. Josef Laufer byl především bavič, který byl sám sebou a byl vynikající. Publikum si získával svým šarmem, komediantstvím, šoumenstvím, uměním kontaktu s přítomným publikem, všestranností a výdrží.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio