Jubilejní kolonie bývala výkladní skříní železáren a příjemným bydlením

25. leden 2016

Nese název Jubilejní a vznikla na počest stého výročí někdejšího Vítkovického horního a hutního těžířstva. Mluvíme o Jubilejní kolonii, bytové čtvrti v Ostravě-Hrabůvce. Projektanti ji navrhli velkoryse a pro dělníky železáren bývaly domy příjemným bydlením.

Jubilejní kolonie bývala v první polovině 20. století výkladní skříní vítkovických železáren. Sídliště pro dělníky vyrostlo v celkem pěti stavebních etapách a nabídlo přes 600 bytů. Výhodou byly velkoryse řešené ulice, domy s vlastními dvorky a klid venkova.

„Když se na to podíváme shora z letadla, viděli bychom tvar harmoniky, která se otevírá a zavírá,“ říká pamětník z Jubilejní pan Antonín Blažek v Edisonově ulici před domem, v němž kdysi bydlel. „Tady jsou klávesy a tam je ta harmonika, ty měchy,“ ukazuje.

V ‚Harmonice‘ bydlel v letech 1929 až 1954. „Bydlelo nás tam pět lidí v jednopokojovém bytě,“ vzpomíná. „Ale takový byl život První republiky.“ V Jubilejní kolonii ale zůstal a bydlí tam dodnes.

Pod dohledem památkářů

Jubilejní kolonie je od roku 2002 pod dohledem památkářů. Národním památkovým ústavem bylo tehdy 23 objektů v Jubilejní kolonii prohlášeno za památkově udržované.

„Kolonie byla postavena v letech 1921 až 1950, celkově v pěti stavebních etapách. Ty domy byly vlastně postaveny na původních zemědělských usedlostech. Domácnosti měly samostatný takový chlívek, kde měli k dispozici drůbež. Vevnitř bloků byly dvě studny, odkud si nájemníci brali vodu,“ popisuje vítkovický archivář Radomír Seďa.

Jubilejní kolonie v Ostravě-Hrabůvce

Proč Jubilejní

„Protože během druhé etapy (v letech 1926 až 1932) tehdejší generální ředitel železáren Adolf Sonnenschein přišel s tím, že Vítkovické železárny budou mít v prosinci 1928 sto let, což vedlo k nápadu vystavět reprezentativní samostatné městečko i s tou výkladní skříní sociálního programu Vítkovického horního a hutního těžířstva,“ připomíná Radomír Seďa.

„Je tady vidět pěkný rozdíl mezi tím, jak se stavěly kolonie třeba v polovině 19. století. Hlavní zájem podnikatele byl, aby za co nejmenší částku ubytoval co nejvíce lidí a bylo to rentabilní. V Jubilejní kolonii jde ale vidět, že šlo o kulturu bydlení – aby ten člověk žil v pěkném domě,“ dodává Tomáš Majliš, který se věnuje historii Ostravy a Jubilejní kolonií pravidelně provází zájemce na komentovaných vycházkách.

Do Ostravy-Hrabůvky vás na prohlídku Jubilejní kolonie zveme prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem. Uslyšíte spoustu zajímavostí nejen z historie tohoto místa. Stačí si jen pustit záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Zleva: historik Tomáš Majliš, pamětník z Jubilejní Antonín Blažek a Radomír Seďa z vítkovického archivu
Spustit audio