K prameni Odry vás vojenským újezdem Libavá dovede nová naučná stezka. Začíná v Kozlově

20. leden 2021

Oderskými vrchy vede nová naučná stezka. Konkrétně z obce Kozlov na Olomoucku k prameni řeky Odry ve vojenském újezdu Libavé. Přístupná je ale jen o víkendech a o svátcích, kdy armáda v oblasti necvičí. Vedení Kozlova přesto věří, že naučná stezka vesnici pomůže v rozvoji turismu a cestovního ruchu.

Nová stezka k prameni Odry

„Dělali jsme to z modřínu, tak by to mělo vydržet,“ s nezávislým starostou Kozlova Romanem Fojtíkem jdeme po dřevěných chodnících, které začínají jen kousek za obcí. Dříve cyklisty a chodce k prameni Odry vedly turistické značky. Ty ale po kůrovcové kalamitě zmizely i spolu se smrky, na kterých byly vyznačené.

„Tady všude byly krásné hluboké lesy. Během čtyř let jsou z toho obrovské planiny, paseky. Jsme jako obec rádi, že Vojenské lesy a statky se k tomu postavily čelem a spravily příchod k prameni Odry na důstojnou úroveň, protože to tady byla katastrofa. Teď to tady vypadá pěkně,“ pokračuje starosta. Podél stezky jsou umístěné informační tabule, lavičky a u samotného pramene je malý přístřešek. „Na pramen dali novou pěkně kovanou mříž,“ ukazuje Fojtík.

Jen málokdo ale ví, že prameny jsou tu kousek od sebe vlastně dva. „Tohle je pramen kozlovský, ale podle mě by měl být první ten varhošťský, protože je výš,“ popisuje starosta.

Nově opravený pramen Odry

Další drobné úpravy tady vojenské lesy a statky chtějí provést na jaře. „Jako lesní hospodáři jsme si vědomi významu lesního ekosystému pro stabilitu vodního režimu v krajině. Přišlo nám logické spojit tyto kroky se zvýšením důstojnosti tohoto místa,“ říká mluvčí podniku Jan Sotona.

Starosta Roman Fojtík věří, že díky naučné stezce Kozlov a jeho okolí objeví více turistů. „Příroda a klid láká na rodinné vycházky. Začíná se to pěkně rozjíždět,“ uzavírá starosta. Pro veřejnost je stezka k prameni Odry přístupná jen o víkendech a svátcích, tedy v době kdy na Libavé neprobíhá vojenský výcvik.

autor: Lenka Kratochvílová | zdroj: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio

Související