Kam půjdou ti nejmenší? Dětský domov v Trnové u Plzně čelí nejisté budoucnosti

18. červen 2024

Dětský domov v Trnové u Plzně, který poskytuje péči dětem do 7 let, čelí vážné krizi. Tato zařízení mají skončit o půlnoci 31. prosince 2024, a náhradní umístění pro mnoho z těchto nejmenších stále není zajištěno. Nedostatek pěstounských rodin je jedním z hlavních problémů, kterým čelí nejen toto zařízení, ale i další podobné domovy po celé zemi.

"Je to velký problém, ale vnímáme silnou podporu našeho zřizovatele," říká ředitelka Helena Tichá. Její slova vyjadřují jak obavy, tak naději v nejisté situaci. Přestože místní autority slibují pomoc, čas se neúprosně krátí a mnozí se obávají, co bude s dětmi, které nemají kam jít.

Většina dětí se v těchto zařízeních ocitne na příkaz soudu. Nejčastějšími příčinami odebrání dětí jsou špatná finanční situace rodiny, drogy, ale také násilí na dětech, ať už psychické či fyzické. Tyto faktory vytvářejí prostředí, kde je bezpečnost a pohoda dětí vážně ohrožena, což vede k jejich umístění do dětských domovů.

Dětské domovy pro nejmenší děti jsou klíčovými institucemi, které poskytují nejen základní potřeby, ale i lásku a bezpečí pro ty, kteří se ocitli bez rodiny. Zavření takových zařízení znamená nejen logistický problém s umístěním dětí, ale i emocionální otřes pro ty nejmenší, kteří již zažili mnoho ztrát a změn.

Ředitelka Tichá spolu s dalšími pracovníky zařízení apeluje na veřejnost a potenciální pěstouny, aby zvážili možnost poskytnutí domova těmto dětem. "Každé dítě si zaslouží lásku a bezpečí," dodává s nadějí, že se najdou lidé, kteří otevřou svá srdce i domovy pro tyto nejzranitelnější.

Pěstounem se může stát každý, kdo splňuje základní požadavky stanovené zákonem. Mezi tyto požadavky patří plnoletost, bezúhonnost, dobrý zdravotní stav a schopnost poskytnout dětem stabilní a bezpečné prostředí. Pěstouni procházejí také školením a hodnocením, aby se zajistilo, že jsou připraveni na tuto náročnou, ale velmi důležitou roli.

Naděje, že se podaří nalézt řešení, stále žije, ale čas neúprosně běží. Jak se bude situace vyvíjet, zůstává otázkou, na kterou hledají odpověď nejen v Trnové, ale i v širším kontextu péče o děti v celé zemi. Zavření dětských domovů pro nejmenší děti se dotkne mnoha životů, a tak je důležité, aby se co nejdříve našla efektivní a citlivá řešení.

autor: Jiří Trnka | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio