Každá kremace probíhá profesionálně a s maximální úctou

3. červen 2024

Kremace se stává stále častějším způsobem, jak se rozloučit s našimi blízkými. Jedním z významných míst, kde tento proces probíhá, je krematorium v Plzni na Ústředním hřbitově.

Podívejme se na detaily kremace a přiblížme si, jak probíhá samotný proces v tomto konkrétním zařízení. Zvažte prosím sami, jestli budete ve čtení pokračovat.

Proces kremace

Kremace začíná převozem těla zesnulého do krematoria, kde je tělo opětovně identifikováno a dostane přiřazené identifikační číslo. K identifikaci těla zesnulého slouží většinou jméno napsané na noze. Techničtí pracovníci krematoria rakev i s ostatky zváží, což je důležité pro určení programu a nastavení parametrů, při kterých proces kremace bude probíhat. Následně tělo zesnulého putuje do chladícího boxu. V případě, že je volná kapacita jedné z pecí ( každá kremační pec nese jméno podle prvního zpopelněného nebožtíka), je tělo i s rakví umístěno na automatickou lafetu.

Před samotným procesem zpopelnění je zesnulý opět zkontrolován z důvodu identifikace. Celá kremace startuje stiskem zeleného tlačítka. Následně se srovnají tlaky, otevřou se dveře pece a posuvný systém umístí rakev do kremační pece, kde se proces spalování uskuteční při velmi vysokých teplotách, obvykle okolo 800 až 1000 °C. Samotné spálení trvá přibližně jednu až dvě hodiny v závislosti na velikosti a hmotnosti těla.

Po dokončení spalování zůstanou v peci jen zbytky kostí a kovových částí, které byly v těle zesnulého, jako jsou náhradní klouby, zubní náhrady, šrouby a spony z rakve. V této fázi vstupuje do procesu magnet, který je použit k oddělení všech železných částí od zbytků kostí. Tento krok zajišťuje, že v popelu nezůstanou žádné nežádoucí kovové prvky.

Zbytky kostí jsou následně přeneseny do kremulatoru, což je zařízení, které je rozemele na jemný prach. Tento prach, známý jako popel, je poté pečlivě umístěn do urny. Každá urna je opatřena číselným štítkem, který zaručuje, že pozůstatky jsou správně identifikovány a nedojde k jejich záměně.

Kremace je důstojným způsobem, jak se rozloučit s našimi blízkými. Krematorium v Plzni na Ústředním hřbitově zajišťuje, že tento proces probíhá s maximální úctou a profesionalitou. Proces od spalování těla až po uložení popela do urny je pečlivě řízen, aby bylo zajištěno, že vše proběhne hladce a s ohledem na pozůstalé.

autor: Jiří Trnka | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio