Kaple na Radhošti slouží už 120 let. A stále skrývá nejedno překvapení

15. září 2018 07:20

Jeden ze symbolů Valašska a Beskyd, Kaple svatého Cyrila a Metoděje na Radhošti, má přesně 120 let. Na první pohled vypadá jako typická roubená stavba. Uvnitř ale pro náhodné návštěvníky skrývá překvapení. Původní zděnou kapli dodatečně pokryl dřevěný šindel.

„Myšlenka postavení kaple už vznikla v souvislosti s miléniem příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. V roce 1896 se kaple začala stavět a spěchalo se, aby se stihla otevřít při 100. výročí narození Františka Palackého v roce 1898,“ vysvětluje Jan Poruba, místopředseda Matice Radhošťské.

Teď jsme vystoupali na věžičku. Je tady nádherný výhled do okolí – Lysá, Smrk, Kněhyně... Věžička ale není tak stará jako kaple. „Původní kaple, která je kamenná, trpěla špatným počasím. Omítka nasákla vodou, opadávala. Tak se rozhodli kapličku obložit dřevem a před vchodem byla postavená zvonice,“ dodává Poruba.

Přímo v krytém prostoru pod zvonicí je pak hraniční kámen. Ten rozděluje pozemek kaple na dvě části. „Jedná část, kterou daroval hrabě Kinský a druhá část, kterou darovalo olomoucké biskupství. Je to také rozvodí Černé moře - Balt. A rozmezí dvou krajů,“ uzavírá místopředseda Matice Radhošťské.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související