Karel Kryl 80|30. Připomeňte si s námi legendárního básníka a písničkáře

12. duben 2024

Karel Kryl by se 12. dubna dožil 80 let. A začátkem března jsme si připomněli i 30 let od jeho smrti. Zavzpomínejte si s námi na tohoto legendárního básníka a písničkáře, jehož umělecké začátky byly spojeny s ostravským rozhlasem.

První díl našeho vzpomínkového seriálu vás zavede do knihovny ve Vietnamské ulici v Ostravě-Porubě. Výtvarník Jiří Dratva, který se dlouhodobě inspiruje tvorbou Karla Kryla, připravil k jeho dvojitému výročí v knihovně výstavu. Mezi obrazy a kresbami vzpomínali na Karla Kryla také herci Anna Cónová a Miroslav Rataj.

Výtvarník Jiří Dratva

Spisovatel a scénárista Milan Švihálek se narodil v roce 1944. Stejně jako Karel Kryl. Oběma se stala osudovými městy Olomouc a Ostrava. Oba spolu oslavili při náhodném setkání v Olomouci své 23. narozeniny. Jaké bylo jejich další osudové, tentokrát tvůrčí setkání ostravské?

Milan Švihálek nedávno oslavil 80. narozeniny

Karel Kryl nahrál písně na své debutové album Bratříčku, zavírej vrátka ve slovní Režii 2 v našem ostravském rozhlase. Slavný protestsong napsal z obavy o život svého mladšího bratra Jana, který byl v srpnu 1968 na vojně. S bratříčkem Janem a jeho ženou Vlastou jsme si povídali v třetím díle našeho vzpomínkového seriálu.

Manželé Krylovi, Vlasta a Jan

Víte, jak daleko to měl Karel Kryl z ostravského rozhlasu do denního baru Waldemar? 55 kroků. Na Velký pátek připravil v legendárním baru v Ostravě filmový a divadelní herec Přemysl Bureš komponovaný pořad k poctě Karla Kryla Děkuji. Jaká byla atmosféra vzpomínkového setkání, během kterého se umělci vydali k soše Karla Kryla, uslyšíte v 4. dílu našeho vzpomínkového seriálu.

Velký pátek u Waldemara

V ostravských stopách Karla Kryla se vydáme spolu s Jiřím Černým, „bratříčkem“ Janem Krylem, Vladimírem Mertou a Dagmar Andrtovou-Voňkovou. V dokumentu natočeném v roce 2014 vám nabídneme i archívní záznam Folkfóra při návratu Karla Kryla do Ostravy v prosinci 1989, a rozhovor s ním před prvními svobodnými volbami.

Vystoupení Karla Kryla 7. prosince 1989 v Paláci kultury a sportu v Ostravě
autoři: Dagmar Misařová , tif
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.