Karviná rozšířila počet knihobudek. Nově si lidé mohou půjčit něco ke čtení i na letním koupališti

23. červenec 2019

První regál s knihami byl instalován už loni u čekárny na vlakovém nádraží, následovala knihobudka v krytém bazénu a teď si čtením mohou zpestřit čas i návštěvníci letního koupaliště, řekl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

Knihobudky a regály s knihami se knihovna snaží rozmisťovat především tam, kde lidé tráví volný čas, nebo v místech, kde jim kniha může zkrátit dlouhou chvíli při čekání.

"Jsme moc rádi, že se povedlo nainstalovat regály i na letním koupališti. Budeme rádi, když míst přibude," řekla ředitelka Regionální knihovny Karviná Markéta Kukrechtová.

Místa s volným půjčováním knih mají podle Hudečka přivést lidi od mobilů a tabletů zpět k tradiční podobě čteného slova."Jsem za letní koupaliště ráda, protože lidé si tady mohou číst, a taky za čtenáře, protože já sama bych toho využila jako návštěvník koupaliště," uvedla vedoucí koupaliště Taťána Červená.

Půjčování knih je zdarma, bez jakékoli registrace. Knihy v knihobudkách knihovnice pravidelně kontrolují a doplňují.

"Princip je jednoduchý, kdokoliv si může knihu vzít, nechat si ji nebo ji vrátit či přinést svoji vlastní, kterou chce poslat dál, protože heslo knihobudek je, že Každá kniha má svého čtenáře," doplnila Kukrechtová.

Regionální knihovna v Karviné je držitelem ocenění Městská knihovna roku 2018, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Ocenění získala především za moderní prostředí a právě za propagaci četby a čtenářství.

autor: ada | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.