U chaty Skalka nad Jablunkovským průsmykem vzniklo nouzové tábořiště

21. duben 2024

Novou službu mohou už letos využít návštěvníci Těšínských Beskyd. U turistické chaty Skalka, v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, vzniklo nouzové tábořiště. Tedy ohraničený prostor v přírodě, kde je možné legálně a bezplatně přenocovat ve stanu i si rozdělat oheň, což je při běžném bivakování zakázáno.

„Jedná se o rovnou zpevněnou plochu, kde je možno postavit až deset stanů. Je k tomu přístřešek a ohniště,“ popisuje správce chaty Skalka Josef Szotkowski, s tím, že když turisté vystoupají k tábořišti u chaty uprostřed přírody, dá se tam i sehnat drobné občerstvení.

Čtěte také

O tento způsob noclehu začíná být zase zájem. „Zaprvé je to Stezka Českem a pak hodně lidí se vrací k takovému volnějšímu stylu pobytu v přírodě, k přenocování pod širákem nebo pod stanem,“ dodává Szotkowski.

Takové nouzové tábořiště jako to u chaty Skalka, které vzniklo na pozemku Klubu českých turistů, je v Beskydech zatím výjimkou. Jak ale potvrzuje Zbyněk Báča z Klubu českých turistů, poptávka po takovém typu přenocování roste.

„Je to takový módní trend, který se teď na těch našich chatách snažíme propagovat. A další nouzové tábořiště letos vznikne na chatě v Prachově v Českém ráji, kde vlastně ve spolupráci s CHKO se snažíme, aby ti lidé nespali nadivoko někde ve skalách. Takže jim nabídneme alternativu vedle chaty s tím, že můžou využívat zázemí té chaty, ale nemusí v ní spát,“ dodává Zbyněk Báča z ústředí Klubu českých turistů.

Spustit audio

Související