Karviná se už tento týden po dlouhých letech dočká stavby nového obchvatu

6. květen 2020 10:03

V Karviné začne ještě tento týden stavba obchvatu. Potvrdil to mluvčí radnice Lukáš Hudeček. Město na stavbu čeká zhruba třicet let a doufá, že odvede dopravu z centra města. Řidiči by po novém obchvatu za necelou miliardu korun měli jezdit za tři roky.

Třída 17. listopadu, hlavní dopravní tepna v Karviné. Lidé, kteří žijí kolem, si stěžují na hluk a prach. Obchvat by tyto problém měl vyřešit. „Dojde k velkému zklidnění ruchu a hlavně bude daleko méně kamionové dopravy v centru města,“ říká náměstek primátora Lukáš Raszyk (ČSSD).

Město už na začátek stavby netrpělivě čeká. „Termín zahájení výstavby obchvatu byl už několikrát změněn. Teď už však zahájení nic nebrání. Ohrozit to nemá ani současná epidemie koronaviru. Věříme, že po dokončení výstavby obchvatu se lidem bydlícím v centru města uleví,“ dodává mluvčí radnice Lukáš Hudeček.

Obchvat bude mít tři kilometry. Jeho součástí je například dvě stě metrů dlouhý most nebo podchod pro pěší.

Ne všichni jsou nadšeni

Jenže ne všichni obyvatelé stavbu vítali s nadšením. V části Darkov museli obchvatu ustoupit majitelé pozemků. Už před časem to nelibě nesla třeba paní Marcela. „Strašné. Musela bych se stěhovat už z třetího domu. Jeden rodinný domek nám vzali u řeky Olše, když se stavěl most, druhý domek nám vzali, když šachta začala vykupovat,“ uvedla penzistka.

Výkupu pozemků už jsou vyřešené. „Ředitelství silnic a dálnic je v současné době vlastníkem všech pozemků potřebných k realizaci stavby,“ potvrzuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Stavba bude komplikovaná. I proto, že je na poddolovaném území. Součástí obchvatu budou i dvě protihlukové stěny.

Spustit audio

Související