Stavba obchvatu Karviné začne na jaře, potvrdilo ŘSD

17. leden 2020 13:32

Stát ještě nevybral firmu, která postaví obchvat Karviné. Jde o zakázku za více než miliardu korun. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přesto potvrdilo, že stavba začne už letos na jaře.

Karvinská radnice čekala na obchvat patnáct let. Součástí stavby budou i mosty  a protihlukové stěny. „Určitě nám to velmi pomůže, pokud jde o kamionovou dopravu, což bude mít vliv i na ovzduší. Bude to velká pomoc,“ řekl náměstek primátora Lukáš Raszyk (ČSSD).

Dodal, že obchvat bude velkou pomocí také pro občany bydlící na Hlavní třídě. Dojde tam ke zklidnění ruchu a ubude kamionové dopravy v centru města.

Město bude po stavařích požadovat, aby jejich těžká technika co nejméně zatížila provoz ve městě. „Aby ta vozidla nejezdila po hlavních cestách, ale aby využívala komunikace nižších tříd mimo město. Budeme také chtít udržet čistotu na vozovkách,“ uvedl mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

Obchvat bude dlouhý necelé tři kilometry. „Přípravy stavby byly hodnoceny jako komplikovanější, protože se stavba nachází na poddolovaném území. ŘSD je v současné době vlastníkem všech pozemků potřebných k realizaci stavby,“ upřesnil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Silničáři museli vykoupit pozemky v části Darkov, mnoha starousedlíkům se to nelíbilo. Už jednou se museli stěhovat kvůli těžbě a teď kvůli obchvatu. O hodně sousedů tak přišel třeba Leoš Walczyk: „Měli tady zahrady 40 roků. Jeden měsíc to řekli a druhý už bourali.“

O více než miliardovou státní zakázku má zájem desítka firem.

autor: ada
Spustit audio

Související