Karvinská knihovna dá prostor začínajícím místním muzikantům

22. listopad 2023 09:24

Karviná bude mít speciální knihovnu pro dospívající čtenáře. Vznikne přestavbou stávající hudební knihovny na centrálním náměstí a knihovnice už teď slibují, že se tam náctiletí čtenáři nudit nebudou. Kromě knížek si tam totiž budou moct vyzkoušet i to, jak se nahrává muzika.

Speciální oddělení pro náctileté takzvané teen zóny už  dnes už v knihovnách  nepředstavují něco  neobvyklého. Takový prostor mají třeba v Bohumíně. „Jsou tady nejnovější komiksy, například mangy (japonské komiksy a grafické romány – pozn. red.). To jsou teď hodně oblíbené knížky. Čtou se odzadu,“ ukazovala nám už dříve bohumínská knihovnice Terezie Majetná.

V sousední Karviné se rozhodli, že náctiletým, které je v knihovně velký problém udržet, nabídnout celou budovu, proto teď dělníci přestavují a upravují objekt hudební knihovny na náměstí. „Chtěli bychom, aby mladí v Karviné zůstali a bylo by fajn, kdyby chodili i do karvinské knihovny. Samozřejmě karvinská knihovna má pobočky, kde jsou dětská oddělení, ale my chceme přitáhnout také mládež. Takže tam budou mít kromě literatury třeba virtuální realitu, budou si tam moci přijít zahrát deskové hry,“ vysvětluje ředitelka karvinské knihovny Markéta Kukrechtová.

A protože k dospívání neodmyslitelně patří muzika, rozhodli se v Karviné, že úplně nebudou lpět na přísném knihovnickém tichu mezi regály, a vytvoří tam prostor i pro začínající karvinské kapely. „Ty mladé kapely tam budou moci realizovat své první koncerty, nebo si tam chodit zkoušet hrát na své hudební nástroje. A budeme moc rádi, když se nám to povede. Na té nové koncepci pracujeme už dlouho a budeme rádi, když se nám ji podaří uvést v život,“ dodává ředitelka.

Nová knihovna pro náctileté má začít fungovat už na začátku příštího roku. Bude mít vylepšené internetové připojení a také moderní kamerový systém.

Spustit audio