Kauza Studénka je znovu odročená. Soud se nehodě z roku 2008 vrátí v srpnu

30. květen 2019 07:50

Soud čeká na další posudky. Pokud to podle soudce dobře půjde, nový verdikt by veřejnost mohla znát už na podzim. Připomeňme, že novojičínský soud se havárií zabývá už podruhé. Původní zprošťující rozsudek pro deset obviněných zrušil odvolací senát a nařídil nové jednání. Včetně konfrontace znalců.

Právníci u soudu řešili hlavně posudek znalkyně Miloslavy Pošvářové. Ta musela odpovídat na desítky velmi detailních technických otázek. Vysvětlovala, jak podle ní dělníci pohybovali s jeřáby a třeba o milimetry posunuli některé části mostu.

„Já si myslím, že se tam prováděla manipulace, která nebyla standardní. Jak se tady ukazuje z velmi bouřlivých reakcí obžalovaných, kdy nevěřícně kroutí hlavou a různě mě slovně napadají. Takže si myslím, že jsem velmi blízko pravdě. Samozřejmě úplnou pravdu se asi nedozví nikdo,“ říká Pošvářová.

Obhájci s posudkem nesouhlasili a napadali jej. Výhrady k němu měli také samotní obžalovaní. „Je evidentně nesmyslný, nemá vůbec logiku a paní inženýrka si na tom staví svoji kariéru. My jsme tady několikrát zdůvodnili, proč to tak nemohlo být,“ říká jeden z obžalovaných Miroslav Kovalík.

Soud celý případ nakonec odročil na 26. a 27. srpna. „Čekáme na vyjádření Kloknerova ústavu, zda-li bude s ohledem na vypracovaný dodatek ke znaleckému posudku Miloslavy Pošvářové vypracovávat rovněž dodatek nebo jen vyjádření, prostě nějakou reakci,“ popisuje soudce Jaromír Pšenica, podle kterého by při srpnovém jednání mohly zaznít i závěrečné řeči.

Rýsuje se mu i následný termín rozsudku. „Nevidím žádné důvody k dalšímu doplnění dokazování, takže určitě zpočátku podzimu,“ dodává soudce. Při příštím líčení se může pouštět i videoprojekce mapující pád mostu.

autor: pdu
Spustit audio

Související