Na koncert Iron Maiden nedojeli. Od tragické nehody ve Studénce uplynulo 10 let

9. srpen 2018 04:00

Před 10 lety se zraky lidí v zemi upíraly ke Studénce. Právě tam narazil mezinárodní vlak do spadlého mostu. Tragédii, která připravila o život osmi lidí, si také letos připomněli cestující nebo příbuzní zemřelých u pomníku vedle nového mostu nad tratí.

Téměř na minutu přesně po deseti letech přijíždí k mostu mezinárodní vlak. Míří také z Polska do Prahy...

Do Prahy na metalový koncert Iron Maiden tehdy cestovali Marek Kloza a Janusz Recman. Měli štěstí, protože jediné volné místo našli až v předposledním jídelním voze.

„Seděl jsem ve směru jízdy, takže jsem se narazil akorát na stůl. A to jsem ani nevěděl, neuvědomoval jsem si to. Až doma mi holka řekla – tati, tady máš takový černý pás. Úplně černý jako bota,“ ukazuje si Marek Kloza na břicho a vzápětí vytahuje peněženku. „Tady mám ještě původní lístek,“ ukazuje jízdenku: Albrechtice u Českého Těšína – Praha, hlavní nádraží.

„Dneska jsme dokonce dostali razítko,“ říká Markův kamarád Janusz Recman. Vzpomíná, jak po nehodě vylezl na torzo mostu a prohlížel si trosky vlaku. „To se nedá popsat, když vidíte tu hrůzu. Ty emoce nejdou říct,“ dodává.

Na krátkou pietu přijelo přes občasný déšť asi 20 cestujících nebo jejich příbuzných. Všichni to tady znovu prožívají, není jim úplně dobře. Vědí to. Dojetí se neubránil třeba strojvedoucí vlaku Jiří Šindelář.

„Dva roky se mi to sem prostě nehodilo sem přijet. Ale teď jsem se sem vyloženě těšil – i když s těmi pocity, se kterými člověk přistupuje k tomu pomníku, tak... no...,“ těžko hledá slova strojvedoucí.

Naděžda Tomčíková se už od začátku stará, aby se na tragédii nezapomnělo. Letošní setkání bylo první po rozhodnutí soudu. Ten v prosinci deset obžalovaných zprostil viny.

„Já jsem brečela, když mi řekli ten výsledek. A hned jsem si vzpomněla na jména těch lidí, těch, co tady jsou. Na jejich rodinné příslušníky. Jim je tady zabili. A nikdo za to nemůže?“ ptá se paní Tomčíková.

Státní zástupce se odvolal a případ se tak znovu bude řešit u ostravského krajského soudu. Podle strojvedoucího Jiřího Šindeláře je to naděje na nalezení viníka. „Říct, že za to vlastně nikdo nemůže, je skandální. Ať už bude trest jakýkoliv, měli by být odsouzení,“ míní Jiří Šindelář.

„Věřit tomu nebo nevěřit co teď přijde? Já se bojím, že se to vrátí zpátky a že ne,“ dodává zklamaná Naděžda Tomčíková.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související