Odvolací soud o kauze Studénka rozhodne do konce prázdnin

6. červen 2018

Ostravští soudci jsou ponořeni do spisu v kauze Studénka, který má 12 tisíc listů. Podle informací Českého rozhlasu chce odvolací senát o případu rozhodnout do konce letních prázdnin.

Letos v srpnu to bude přesně deset let od tragického železničního neštěstí, při kterém mezinárodní rychlík narazil do spadlého mostu. Zemřelo osm lidí, desítky dalších byly zraněny. Desítku obžalovaných z obecného ohrožení novojičínský soud loni v prosinci nepravomocně zprostil viny.

Soud zprostil viny všechny obžalované v kauze železničního neštěstí ve Studénce

Tragická nehoda vlaku u Studénky

Novojičínský soud zprostil viny všech 10 lidí obžalovaných z obecného ohrožení kvůli železničnímu neštěstí ve Studénce z roku 2008. V důsledku tragédie, kdy vlak narazil do mostu, který spadl na trať, zemřelo osm lidí, 95 bylo zraněno. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Soudce během zdůvodnění osvobozujícího rozsudku řekl, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že by skutek spáchali právě obžalovaní.

„Nemám slov, hlava mi to nebere. Je dobře, že se žalobce odvolal. Věřím, že někdo odsouzen bude, ale kdy? Jestli se toho vůbec dožijeme,“ prohlásil těsně po zprošťujícím rozsudku jeden z cestujících, který tragickou srážku zažil přímo v rychlíku.

Soudce Jaromír Pšenica tehdy všechny obžalované zprostil viny. „Máme za to na sto procent, že nevíme, proč skutečně ten most spadl. To všechno, co ti znalci tady uváděli, tak stejně uvedli, že jsou to znalecké odhady. My nemůžeme rozhodovat na základě dohadů, my musíme mít jistotu,“ vysvětlil soudce.

O odvolání státního zástupce rozhodne Krajský soud v Ostravě ještě do konce letních prázdnin. „Původně se mělo rozhodovat na podzim, ale toto bylo zkráceno a rozhodovat se bude během léta,“ potvrdil mluvčí soudu Jiří Barč.

02943428.jpeg

Spis už má přidělený konkrétní senát a soudci jsou teď ponořeni do obsáhlého spisu a technických výkresů. „Rozsah je velmi bohatý, dokazování bylo komplexní. Jedná se zejména o stavební věci, zkoumání porušení předpisů a celkové dokazování viny u obžalovaných,“ dodal mluvčí.

Soudce Jaromír Pšenica, který obžalované zprostil viny, pochybuje, že nějaký další posudek odhalí, co přesně se ve Studénce stalo. „Nedokážu si představit, že když my jsme se tak dlouhou dobu na to snažili přijít, že teď by někdo přišel se znaleckým posudkem, který by najednou stoprocentně uvedl, že to tak bylo,“ říká soudce.

V kauze Studénka existuje dvacet posudků.

autor: ada
Spustit audio