Kdy skončí druhá světová válka? Sázku o spoustu alkoholu uzavřeli před 78 lety v Brušperku

28. leden 2020

Kdy skončí druhá světová válka? To je podstata jedné staré sázky, kterou spolu uzavřeli před 78 lety dva obyvatelé Brušperku. Tamní hospodský s místním perníkářem se vsadili o spoustu alkoholu. Po válce pak výhru společně propili, sázku nechali krasopisně přepsat, zarámovat a vyvěsili ji v tamní hospůdce. Její fotokopie tam visí dodnes.

„Úplně na začátku to byl vlastně hotel Hladný. Po dědečkovi. Teď je to restaurace U Tochy,“ říká Vladimír Hladný, vnuk bývalého majitele, po kterém tady zůstal dokument neobvyklé sázky. Tu uzavřel v roce 1942 se sousedy a měšťany. „Muselo se to udělat tajně, s Němci nebyla žádná legrace,“ dodává.

Vlevo pan Hladný, vpravo (v červeném svetru) pan Krupník

„Dědeček sázku prohrál, ale pilo se a hodovalo asi tři dny,“ vypráví pan Hladný. Rok trefili, jen dědeček tipoval, že válka skončí až po 16. červenci.

Kopie dokumentu visí na zdi restaurace, originál má rodina doma. „Pod tou pečetí je originál té sázky. A ten dosud nebyl odpečetěn a otevřen, zůstal tak, jak se v roce 1942 sázka sepsala,“ popisuje Ivan Krupnik, nynější majitel restaurace a dřívější dlouholetý starosta Brušperku, jedno zatím ještě neodhalené tajemství staré sázky.

„V té době uzavřít takovou sázku bylo skutečně o hubu. To vím i z vlastní zkušenosti, protože děda v roce 1942 zemřel v koncentráku, strejda byl zastřelený ve Vítkovicích, babička šla taky do koncentráku. Takže vím, že šlo o krk za maličkosti,“ dodává Ivan Krupnik.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.