Když zabíjí kulový blesk

18. září 2014

V Koňakově, místní části Českého Těšína, se před víc než stoletím udála podivná věc. Při pohřbu v malé hřbitovní kapli vletěl dovnitř kulový blesk a vzal život třinácti lidem. Život v malé vesnici se převrátil naruby. Jak se vše stalo?

Když se v Koňakově u Českého Těšína zeptáte na události 17. května roku 1906, místní odpovídají jednoznačně. Nevysvětlitelná tragédie. Stala se v evangelické hřbitovní kapli při pohřbu jednoho ze sousedů. Při bouřce vletěl dovnitř kulový blesk. Usmrtil třináct lidí, faráře oslepil a mnoho dalších zranil.

Oto Pavlica čte z pamětní desky na zdi evangelické kaple jména obětí tragédie. Penzista je jedním ze starousedlíků, od kterých se dozvídáme podrobnosti o osudné bouřce, pohřbu a řádění kulového blesku.

Ztrátu před 108 lety pocítila taky rodina Evy Kotajné, za kterou nás zavedl náš průvodce Ladislav Chrobozcek. „Byl to děda mého manžela a zůstalo po něm devět dětí. A nejsmutnější to bylo, jak šla vdova a devět malých dětí,“ vzpomíná paní Kotajná.

Další z místních, pan Karel, nám pak v kapli ukazuje místo tragédie. Kaple jako dlaň, nahoře zvonička. Tudy kulový blesk vletěl.

„Najednou přišla bouře, udeřilo sem – to zabilo zvoníka a tady někde se ten kulový blesk dostal dolů. Všichni byli omráčení, jak to popisuje farář Pindur. Jak se probral, všude slyšel vzdychání a naříkání. Chtěli aspoň dokončit ten pohřeb. Pak vyšli ven a kdo stál u té stěny – někteří byli mrtví a stáli ještě,“ popisuje pan Karel.

Obyvatelé osady si neštěstí dodnes připomínají

Místní na událost nezapomínají. I po letech má spoustu otazníků. „Proč při pohřbu jednoho zahynulo dalších třináct? Proč kulovým bleskem? Těch proč je strašně moc a myslím, že ani dnes to nikdo nevysvětlí. Já jak znám zdejší kraj a ty lidi, tak prostě je to vůle Boží, s tím se nedá nic dělat,“ krčí rameny Ladislav Chrobozcek.

Více se o kulovém blesku v Koňakově dovíte poslechem přiloženého audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku. Tento a další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.